Botanix - časopis o rastlinách a záhradkárčení

Čítanie časopisov KPR

Pestujeme avokádo

Avokádo (botanicky hruškovec americký – Persea americana) je tropický strom vysoký 6–20 m. V prírode rastie od Mexika po Brazíliu. V súčasnosti sa pestuje v celom tropickom a subtropickom pásme. Listy sú elipsovité, na konci špicaté, kožovité, lesklé, svetlo až tmavo zelené, na rubovej strane šedivé. Vzhľadom pripomínajú list pomaranča.

Kvitne veľkými súkvetiami o 100–300 kvetov, ale opelenie je len asi 0,1%. Hlavnou príčinou je, že v prvý deň kvitnutia je zrelý iba piestik, zatiaľ čo tyčinky ešte nie sú vyvinuté. Potom sa kvet na jeden deň uzavrie. Na ďalší deň sa kvet opäť otvorí, tyčinky sú už síce zrelé, ale piestik je už uvädnutý. Okrem toho sa kvety s dozretými tyčinkami a piestikmi otvárajú v rozdielnu dennú dobu.

Plodom je vajcovitá alebo hruškovitá bobuľa. Podľa neho sa odrody delia do troch geografických skupín:

  1. Antilská skupina (tropická) pochádza z tropických nížinatých oblastí (do 800 m n. m.). Patria sem napríklad odrody Waldin, Simmonds a Black Prince. Sú citlivé na mráz. Plody sú 0,4–1,5 kg ťažké.
  2. Guatemalská (polotropická) pochádza z tropických horských oblastí (800–2 800 m n. m.). Typickými predstaviteľmi tejto skupiny sú odrody Bemik a Hass. Krátkodobo znesú pokles až na 0 C. Plody vážia 0,5–1,5 kg.
  3. Mexická (subtropická) pochádza zo subtropických oblastí Mexika. Patria sem voči nízkym teplotám najodolnejšie odrody (bez poškodenie krátkodobo prečkajú pri teplotách okolo – 4 C). Odrody tejto skupiny sú najpestovanejšie. Patria sem napríklad odrody Gottfried a Pernod. Plody sú menšie (do 250 g).

V súčasnosti existujú aj odrody, ktoré vznikli krížením odrôd dvoch skupín (najčastejšie guatemalskej a mexickej). Pre nás majú význam iba odrody mexickej skupiny. Pre zložité kvitnutie plody u nás asi nevytvorí, ale pre svoje atraktívne listy je to vďačný druh do interiéru. Zo semena kvitne ako 6–8 ročný. Avokádo vyžaduje rozptýlené svetlo. Môžete ho pestovať v byte, kancelárii alebo v skleníku. V lete ho môžete vyložiť na balkón alebo do záhrady.

Na pôdu nie je náročný. Stačí mu ľahká, mierne kyslá zemina, používaná bežne v záhradníctvach. Vyžaduje celoročne vlhkú, ale nie zlievanú pôdu. Ak trpí suchom, môže zhodiť listy. Prospieva mu občasné postrekovanie.

Avokádo sa najľahšie rozmnožuje semenami. Odrezkami sa dajú rozmnožovať iba niektoré odrody.

Semená treba namočiť do polovice do vody, tupým koncom nadol. Máčajte ich dovtedy, kým nezačnú klíčiť. (Aby Vám nezhnili, doporučujem Vám, aby ste ich nemáčali dlhšie než 3 mesiace. Ak do troch mesiacov nezačnú klíčiť, vysejte ich aj tak. Po zasadení spravidla onedlho začnú klíčiť a rásť.)

Semená saďte do 3/4 tupým koncom nadol. Osvedčilo sa mi zasadiť ich po jednom do väčšej nádoby, ktorú potom prikryjem tabličkou skla. Takto sa tam drží vlhké prostredie, ktoré urýchľuje klíčenie. Výsevný substrát (pôdu) voľte ľahký, vzdušný, aby prebytočná voda mohla hneď odtiecť. Tabličku skla každý deň odstraňujte asi na 30 minúť, aby semená nesplesniveli.

Semená najrýchlejšie klíčia ak sú celý deň v teple. Ideálna je teplota nad 25 C. Po vyrastení prvých listov stačí izbová teplota.

Vysokú teplotu najľahšie udržíte ak črepník položíte nad teplý radiátor. Preto je najvhodnejšie semená vysievať ešte čerstvé – cez zimu, počas vykurovacej sezóny.

Avokádo rastie v našich podmienkach pomerne rýchlo. Košatý stromček vysoký asi 1 m Vám narastie asi za 2 roky.

Plody avokáda si v našich podmienkach asi nedopestuje. Dnes už však nie je ťažké zaobstarať si ich v obchode. Bohužiaľ rastlinky si zo semien z plodov zakúpených v obchode si asi nedopestujete (sú totiž zriedkakedy klíčivé, pretože plody boli odtrhnuté ešte nezrelé).

Avokádo je najvýživnejšie ovocie na svete. Jeho energetická hodnota je 840 kJ na 100 g dužiny (pre porovnanie: banány 355 kJ, mango 215, papája 180, rajčiny 90, uhorka len 0,64). Obsahuje 5–32% tuku, ktorý sa ľahko vtiera do pokožky a je cennou zložkou v kozmetike. Podľa chemického zloženia avokádo nie je ovocím v pravom slova zmysle, aj keď sa tam zaraďuje.

Konzumuje sa najčastejšie surové. Rozkrojí sa, pokvapká citrónom, posolí alebo okorení a vyjedá sa lyžičkou. V budúcom čísle nájdete zopár jednoduchých receptov z avokáda.

««« Predchádzajúci text: Pestujeme pepino Nasledujúci text: Slovenskí botanici v minulosti »»»

Štvrtok 23.3.2000 00:15 | vytlačiť | Exotické rastliny, Tropické ovocie, Botanix

KPR sa predstavuje

Logo Klubu pestovateľov rastlín
Klub pestovateľov rastlín je dobrovoľné združenie záhradkárov, ktoré spája amatérskych i profesionálnych pestovateľov rastlín z celého sveta. Svojím členom i nečlenom pomáha už 16 rokov získavať vzácne druhy rastlín prostredníctvom celosvetovej siete dodávateľov. Čítať viac...

Kategórie: Všetky Botanix Exotické rastliny Hliva ustricová Hľuzovky Ihličnany Indonézia Kvetnaté lúky Mrazuvzdorné palmy Mäsožravé rastliny Naše rastliny Návody na pestovanie rastlín Ohrozené rastliny Ovocné dreviny Palmy Testy Tropické ovocie Trávnik Vodné a močiarne rastliny Záhradkárske výstavy Záhradné dreviny Škodcovia rastlín